Menú
 Menú lateral

Iniciat el trasllat de colònies de coralls afectats per les obres dels pantalans per a embarcacions esportives a Cala Corb

Això permetrà que es reprenguin les obres de la nova passarel•la que connectarà Cala Corb amb el moll d'en Pons, previsiblement al novembre.
Maó, 21/06/2023
Mediambient i RSC

Des de principis de juny s'està duent a terme el trasllat de les colònies de Cladocora caespitosa afectades per les obres dels pantalans per a embarcacions esportives a Cala Corb. L'actuació, encarregada a l'empresa Tecnoambiente per un import de 139.224,05 euros, permetrà que es reprenguin les obres de la nova passarel·la que connectarà Cala Corb amb el moll d'en Pons, previsiblement al novembre.

Amb aquesta passarel·la els dos molls quedaran units a una cota de 1,2 metres sobre el nivell mitjà del mar. A més, la nova passarel·la permetrà acollir unes 67 embarcacions de petita eslora.

Els objectius principals d'aquesta infraestructura són optimitzar les condicions del servei a les embarcacions esportives, reduir la llista d'espera d'amarradors de gestió directa, així com millorar l'accés i la circulació de vianants al port de Maó.

Les obres del projecte de construcció d'un pantalà per a embarcacions esportives es va iniciar el novembre del 2018 i va ser adjudicat a la UTE Copcisa / Construcciones Olives. Al gener de 2020, arran de la necessitat de modificar el projecte inicial a conseqüència de l'estabilitat dels talussos de la zona, es va sol·licitar a l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) la redacció d'un informe sobre l'estat actual del fons marí d’un tram de la zona de Cala Corb.

Les conclusions de l'informe alertaven de la probabilitat baixa de supervivència d'una mena de corall endèmic de la zona, la Cladocora caespitosa, i recomanava un projecte de restauració d’aquestes colònies per mitigar l'impacte causat per l'obra.

Després dels informes preceptius de la Direcció General de la Costa i el Mar i la Direcció General de Biodiversitat, Boscos i Desertificació, es va donar llum verda al projecte de translocació d'aquesta espècie, present també en altres zones del port, com la part sud de l'Illa del Rei, el moll de passatgers, Cala Figuera i Cala Fonduco.

La zona receptora se situa a l'Illa Plana, a l'extrem septentrional, a peu d'un petit penya-segat d'uns 1,5 m d'alçada sobre el nivell del mar i localitzada a una distància de 600 metres de la zona donant.

Espècie endèmica

La presència de l'espècie Cladocora caespitosa a les aigües de Menorca és ben coneguda. Com que és una espècie endèmica és primordial protegir-la i conservar-la. Hi ha evidències que aquesta presència ha estat en temps remots molt important, com ho indiquen, per exemple, els jaciments datats a l'Holocè que es varen trobar sota el sistema albufera-platja des Grau. Són especialment vulnerables, ja que han evolucionat sota unes condicions ambientals molt específiques i els canvis al seu entorn poden suposar la seva extinció. A més, qualsevol canvi sobre les seves poblacions pot alterar la dinàmica d'altres espècies amb què, directament o indirectament, hi tenen relació.

Enllaços relacionats
 
 

Darreres notícies


  •  
  • Page 1 of 186

Xarxes socials


Formulari de contacte


  • Per registrar una queixa, suggeriment o sol·licitud d'informació, accedeixi a aquest enllaç

Agenda


No hay eventos próximamente

Inici de sessió


Introduïu el vostre nom d'usuari de Ports de Balears.